Oliën inzetten voor een betere nachtrust

geplaatst in: Blog, Etherische oliën | 0

“Slaap is heilig.” Dit was een stelling die wij altijd hanteerden toen ik in mijn studententijd mee hielp met de organisatie van de introductieweek voor nieuwe studenten van mijn studie. Als er een moment van rust was en iemand wilde slapen, dan respecteerde je dat. We zijn inmiddels 15 jaar verder en ik ben nu een mama van twee jonge jongens. Ik blijf van mening dat slaap belangrijk is, maar goed slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als jij, of je kind, slecht slaapt, dan is dat niet alleen ontzettend frustrerend, maar na een tijdje kun je er ook echt last van krijgen. Hier gaat het inmiddels beter met de nachtrust en daar spelen etherische oliën een grote rol in.

Slecht inslapen

Mijn zoon Marcel heeft een lange periode gehad dat hij slecht kon inslapen ’s avonds. Dit had als gevolg dat ik uren in de weer was met boekjes voorlezen, liedjes zingen, verhalen bedenken, drinken pakken en naast hem zitten net zo lang tot hij in slaap viel. Ik heb eindeloos veel potjes sudoku gespeeld op mijn telefoon en halve boeken gelezen, want elke keer als ik bewoog, schrok hij weer wakker. Dan vroeg hij: ‘Mama, wil je bij me zitten tot ik slaap?’ en dan gaf ik al snel weer toe. Als hij dan eindelijk sliep, was het zo laat dat ik zelf eigenlijk niets meer aan mijn avond had en omdat ik nog moest ‘afschakelen’, sliep ik zelf ook te laat. Na een tijdje kun je zelf gewoon niet meer opladen en daar werd ik zelf geen leuker mens en geen leukere moeder van. Ik denk dat dit wel een bekend verhaal is voor voor mensen.

Uiteindelijk hebben we veel geprobeerd om een goed slaapritueel te vinden voor Marcel. We begonnen met een vast ritueel in de hoop dat dit zou helpen. Ik probeerde het met rustgevende muziek, naast hem zitten, juist weggaan en afspreken dat je over 10 minuten weer even komt kijken, maar het gaf niet het gewenste resultaat. We werden nog een tijdje gecoacht door de kinderpsycholoog, maar ook zij moest toegeven dat Marcel wel heel hardnekkig was in het wakker willen blijven. Het voelde ook niet goed om zo hard te moeten zijn tegen je kind, dus haar methodes waren voor mij niet weggelegd. Uiteindelijk kwamen de oliën in ons leven. In eerste instantie kocht ik ze niet per sé om Marcel te laten slapen, maar meer om overdag meer rust en balans te vinden in huis. Dat ik ze ook kon inzetten tijdens het slaapritueel van Marcel, maakte voor ons wel een enorm verschil.

Oliën om lekker mee in slaap te vallen

Er zijn verschillende oliën die goed werken om in slaap te vallen, maar in eerste instantie beschikte ik alleen over de oliën uit mijn premium starterkit. Ik koos voor een combinatie van Lavender, StressAway en Frankincense in de diffuser op Marcel’s slaapkamer. Deze combinatie had een goed effect. Orange heeft ook een goede invloed op je nachtrust, dus ook deze olie is geschikt om te gebruiken als je lekker wilt slapen. Naast het verstuiven van etherische oliën kun je er ook voor kiezen om een roller te maken met daarin jouw favoriete slaap blend aangevuld met een basisolie. Voor sommige mensen is het gebruik van een roller al voldoende om lekker te slapen, anderen hebben juist meer baat bij het gebruik van een diffuser.

Young Living Stress Away, Lavender en Frankincense
Young Living Stress Away, Lavender en Frankincense

Inmiddels is mijn verzameling etherische oliën flink gegroeid en daarmee heb ik ook steeds nieuwe combinaties geprobeerd. Als Marcel een stressvolle dag heeft gehad of erg overprikkeld is (geweest), dan pak ik het liefst White Angelica of Release. Deze oliën helpen hem om te ontprikkelen, wat natuurlijk nodig is om in slaap te kunnen vallen. Release combineer ik dan het liefst met Lavender.

Sinds vorige maand hebben we nog een topper in huis: Kidsscents DreamEase. Deze blend bevat onder andere Lavendel, Roomse Kamille, Tangerine en Valeriaan en is speciaal bedacht om de nachtrust van kinderen te ondersteunen, maar ik gok dat volwassenen ook wel slaperig worden van deze melange. Marcel valt thuis in elk geval lekker in slaap met deze olie. Als hij gaat logeren neemt hij een roller mee waarin ik DreamEase heb gemixt met kokosolie, zodat hij ook lekker kan slapen als hij niet thuis is.

Slaapproblemen

Heb jij ook last van slaapproblemen of kan jouw kind niet goed slapen? Heb je voor je gevoel echt alles al geprobeerd? Het is absoluut de moeite waard om eens te proberen of etherische oliën jou net zo goed kunnen helpen als bij ons. Stuur me gerust een e-mail op info@daariseenolievoor.nl of spreek me aan op Instagram of Twitter.

close

Wil jij op de hoogte gehouden worden van leuke acties en weetjes over etherische oliën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *